11.27.2006

Det Swedenborgske rom


I Riket 2 kommer Fru Drusse til det såkalte Swedenborgske Rom. Begrepet har Lars von Trier selv funnet på, men det finnes faktisk en mann som heter Swedenborg.
Emanuel Swedenborg (1688-1772) var en svensk mystiker. I sitt liv gjennomgikk han en religiøs krise, hvor han sosialiserte med engler i åndeverdenen og mennesker i naturverden. I 1744 våknet han opp etter at han hadde drømt, men mente selv at han hadde vært i åndenes verden. Resten av livet brukte han til å besøke åndenes verden, for så å skrive ned hva han oppdaget.

Kan man ane en viss likhet mellom Swedenborg og Fru Drusse? Kanskje Lars von Trier har hatt denne likhet i tankene da han skrev Riget 2? Selv sier Lars von Trier at dette dødens forkammer bare ble døpt det Swedenborgske rom fordi han selv ikke kunne finne på et annet navn. Han sier selv at han ikke vet så mye om Swedenborg, men hva tror dere?

For en grundigere analyse av Riket:

11.25.2006

Det ER u-u-u-hyg-ge-ligt

Få TV-serier, kanskje ingen, har fasinert meg som Lars von Triers "Riget". Denne serien som glatt hopper bukk over konvensjonelle filmregler om kontuinitet og aksebrudd, men likevel fengsler, skremmer og vekker latter.

For Rigshospitalet i København er ikke som andre hospital. Arkitektonisk hadde det glidd fint inn i en polsk drabantby. Den forfalne fasaden skal holde overtroen og uvitenheten ute, og innhylle et tempel av vitenskap og teknologi. Men som vi hører i prologen: Skillet mellom det åndelige og det menneskelig definerte er i ferd med å bryte sammen.

I sykehuset holder en ansamling bisarre karakterer til. Vi møter den svenske legen Stig Helmer som hater Danmark og danskhet generelt, den hypokondriske spiritisten Fru Drusse, og den egenrådige reservelegen Krogshøj som fremstiller kokain av øyedråper. De eneste som har oversikten over hva som går for seg på sykehuset er to tenåringer med Downs syndrom som står i skrubben 24 timer i døgnet.

Riget bruker såpeoperaens fortellerspråk. Maktkamp og kjærlighet er kilden til intrigene som oppstår. Von Trier blander også inn elementer fra situasjonskomikken og grøssergenren. Det trierske ser vi klarest i de utallige aksebruddene, den ustødige og tilfeldige kameraføringen, springklipp og karakterer fullstendig ute av fokus. Når filmen i tillegg er skutt på 35 mm, redigert på video og igjen overført på 35 mm, bidrar dette ytterligere til å gi filmen de karakteristiske kornete og gustne brungule bildene.

Da filmen hadde premiere under Filmfestivalen i Venezia høsten 1994 ble det snakket om årets sensasjon. New York Post omtalte Lars von Trier som en symbiose av Stanley Kubrick, David Lynch og Robert Altman. Lars von Trier svarte med å si at filmen var et rent venstrehåndsarbeid, utelukkende laget av kommersielle grunner. Om det gale geniet faktisk mener dette er ikke godt å si, men det er i hvert fall hevet over enhver tvil at Riket er von Triers store gjennombrudd som regissør, og formspråket og sjangerblandingen han her manifesterer, er blitt varemerker for ham også i hans senere filmer.






Herlige sitater fra Riget:

  • "Trommen er din ven, for helvede!" - Pikenes Ole
  • "Patienten lider i svær grad af glup, plips og numb" - Stig Helmer leser opp fra journalen, som er kamuflert for latinkyndige pasienter.
  • Om de flyter och sedan långsamt synker en etter en och samler seg på botten... Hur var det med det? - Helmer om det der var hans.

Riket-kveld 2006

Etter mye prat og røre over skum og pils på Sofies fikk vi endelig ut finger’n og arrangerte Riket-kveld for alle von Trier-interesserte. Festen ble hold i Tertitten-borettslag, i leiligheten pokerjournalist og Riket-entusiast Tommy Henstein for tiden kaller sitt hjem. Og som vanlig når vi arrangerer fester for spesielt interesserte var damene i skuffende mindretall. Festen sporet imidlertid ikke av før kombinasjonen alkohol og dårlig 80-tallsmusikk ble for overveldende og Ralf begynte å danse på stolene.


11.12.2006

Flytende væske


Endelig har flyplass-sikkerheten nådd et nytt nivå av stupiditet. Nok en ting å irritere seg over for alle oss som har måttet legge igjen negleklipperen i sikkerhetskontrollen for så å kunne kjøpe seg en ny en i butikken innenfor. Denne gangen er det flytende væske det går utover.

Hva er egentlig flytende væske? Er jeg den eneste som stusser når jeg hører om dette nye begrepet? Finnes det væske som ikke er flytende? Er dette virkelig en nødvendig presisjon?

Ifølge definisjonen er væske et stoff i flytende tilstand. Det er med andre ord krefter mellom molekylene i en væske. Dersom denne bindingen forsvinner blir væsken til gass, dersom kreftene fryser blir væsken til fast form. En væske har altså samme form som sin beholder.

Det er altså ikke lov til å ha med seg mer enn 100 milliliter væske i håndbagasjen. Så enkelt, så komplisert.

Les mer om: