12.28.2006

Selvmordsavisen

Det er bare å håpe at danske mediefolk liker å kjøre karusell, for i disse dager går det rasende fort i svingene.

Siste nytt på den danske mediescenen er en voldsom oppblomstring av gratisaviser. I København finnes de overalt. De flyter rundt i tog og busser, og snart renner de inn gjennom dørsprekken til folk.

De danske gratisavisene har som eneste formål å konkurrere ut de etablerte abonnement- og løssalgsavisene. Med kamikaze i blikket hiver de seg inn i annonsekrigen. De fleste er såkalte trafikkaviser. Disse distribueres ikke, men dumpes på jernbanestasjoner og trafikk-knutepunkter. I enorme mengder er de blindpassasjerer på danske tog og busser. Siste skudd på gratisavisstammen er Nyhedsavisen. Eid av det store islandske mediekonsernet Dagsbrún er dette en avis som primært distribueres til alle husstander i København. Frontlinjen har med andre ord nådd dørmatta til den jevne danske.

Bortsett fra overlykkelige annonsører, er det ingen som tjener penger på gratisavisene. Nyhedsavisen går med et underskudd på i overkant av en million danske kroner daglig. Ingen vet hvor lenge de har råd til å holde på. Det kan være 3 år, 1 år eller 3 måneder. For å ikke tape markedsandeler har nå alle de gamle etablerte avisene startet sine egne gratisaviser, alle med liknede underskudd. Sammen hiver de på mer kull i håp om at noen vil falle av i fart. En destruktiv karusell som nå truer med å kaste av alle som sitter på den. Med Nyhedsavisen kollapset hele distribusjonssystemet i København. Nå er det ikke lenger noen som får avisen på døra lenger, verken de som har betalt for den eller ikke. Det finnes rett og slett ikke polakker nok i København til å dele dem ut. I Danmark er avisene i ferd med å begå kollektivt selvmord.

Hva er egentlig problemet med disse gratisavisene? Det er ingen som betaler for nyheter lenger likevel, og flere av gratisavisene er faktisk temmelig gode. Men en gratisavis er avhengig av sine annonsører for å overleve. Resultatet er mengder av ansiktsløse og holdningsfattige aviser. Aviser med skarpe holdninger er ikke stedet store varehus ønsker å reklamere for sine Gucci-veskene. For det andre er det skremmende å være vitne til denne typen kortsiktig tankegang. Hva gjør det med journalistikken når avisen selv ikke vet om den vil eksistere om tre måneder? Å jobbe for en slik avis krever en nærmest religiøs tiltro til det mediekonseptet den følger.

Når kommer disse gratisavisene til Norge? Aviskulturen i Norge er ganske forskjellig fra den Danske, og avisene står sterkere i Norge enn i Danmark. Riktignok er årets vinter blitt snøfattig, men jeg er usikker på om synes det er en god idè å måke aviser ut av trappeoppgangene i stedet for sne.

Til nyhetsavisens hjemmeside

12.08.2006

Hvem er Lucky?










I det sesong 5 av den populære serien Family Guy kom på Norske TV-skjermer er det godt å se at en av norgeshistoriens lengstlevende oversettelsesfeil er historie. Serien har en intro der følgende tekst synges:

It seems today that all you see
Is violence in movies and sex on TV
But where are those good old-fashioned values
On which we use to rely?

Lucky there's a Family Guy
Lucky there's a man who, positively can do
All the things that make us laugh and cry
He's our Family Guy!

I sesong en til fire er setningen Lucky there's a Family Guy oversatt med: Lucky er en familiemann.

Hvem er denne Lucky den norske oversetteren tror det synges om? Dette er bare herlig ulogisk. Den korrekte oversettelsen skal selvsagt være:

Flaks det fins en familiemann.

Les mer om:

12.03.2006

Rigmor Mortensen

Man skal være forsiktig med å legge for mye i navn, men i dette tilfellet er det litt for fristende. I Riget spiller Ghita Nørby rollen som Rigmor Mortensen. Dette navnet ligner bemerkelsesverdig mye på det medisinske uttrykket Rigor Mortis, latin for dødsstivhet. Det kan også legges til at Rigmor er lidenskapelig opptatt av Voodoo.

Nuf said...

12.01.2006

Rectum Rectum, Ave ferrum, spes unica

Introen til Riget er svært interessant. Første del er filmet med et høyhastighetskamera. I sakte film vrir "blegemændene" sine tøystykker på samme plassen Rigshospitalet nå ligger. Sakte glir kamera dypere og dypere ned i vannet, ned i røttene, jorden og åndenes verden. Deretter nikker von Trier til Stanley Kubrick’s spøkelseshistorie The Shining, og blodet fosser ut av sprekkene i Riget-bokstavene.

Den andre tittelsekvensen er helt annerledes. Med hylende sirener og løpende leger minner den mest om amerikanske serier som The E.R. og Rescue 911. Under sekvensen ligger det et messende soundtrack som heter "The Kingdom". Det er ikke lett å tyde hva som blir sunget, men i følge komponisten Joachim Holbek er teksten til The Kingdom følgende:

1. Spe-cu-lum et cetera. (Umph!)
2. A-ve fer-rum, spes u-ni-ca.
3. Læg ti læs kul i to rum. (Umph!)
4. Mo-ri-tu-ri te salutant.
1. Glo-ri-a in ta-bu-la mors.
2. One, two, three, four, five, six, se-ven.
3. La di da di. La di da di.
4. R-E-C-T-U-M RECTUM.
1. A-ve fer-rum, spes u-ni-ca.
2. Mo-ri-tu-ri te sa-lu-tant.
3. Glo-ri-a in ta-bu-la mors.
4. R-E-C-T-U-M Rectum.

Denne tekstens eneste funksjon er å gjøre narr av alle som tar seg bryet med å studere den.