3.18.2008

Lhasa for ett år siden


I lys av uroen i Tibet de siste dagene, synes jeg det er relevant å vise frem noen bilder av hvordan byen så ut for omtrent ett år siden. Det lille vi har sett av bilder fra byen i disse dager viser butikker i brann, politimenn og soldater i gatene.


Morgan og jeg besøkte denne byen i mars i fjor. En vakker og spesiell by. Det var tydelig en viss spenning i byen, folk man forsøke å henvende seg til var reserverte og tilbakeholdne.


Disse bildene er fra området rundt Jokhang-tempelet. En av de viktigste helligdommene i Tibet. Enkelte rapporter melder om at døde mennesker har ligget i disse gatene etter opprøret i mars.



Her arresterer kinesiske politimenn en tigger utenfor Jokhang-tempelet i Lhasa. Jeg tok disse bildene fra "hofta". Turte ikke å heve kamera mot ansiktet. Turister og pressefolk i dagens Lhasa har fått kamerautstyr konfiskert da de har forsøkt å dokumentere situasjonen i byen.


3.13.2008

Nerdenes hevn - men veggavisen var ikke død. Eller?

Veggavisen. Akk, dette forbigåtte og undervurderte medium. Tilsidesatt av Power Point og laserpeikarar. Jeg ønsker å slå et slag for denne formen for akademisk presentasjon. 

Da det ble klart at rollespill ble en aksptert form for skolepresentasjon her i landet forsto jeg at vi hadde tapt. Norge kan nå offisielt begynne å forberede seg på en fremtid som en underutviklet og utrangert provins i Kina. I statene derimot finnes det en lang tradisjon for veggaviser. USA er samtidig verdensledende innenfor akademia her i verden. Tilfeldig, neppe. Her er en samling bilder fra veggavisens hjemland. Til inspirasjon og etterfølgelse:





























Hva er en Noldus?

Mange har spurt meg, hva er egentlig en noldus? Noen ser ut til å tro at dette uttrykket kommer fra en eller annen Harry Potter-greie (?). Dette stemmer ikke. Jeg velger å holde meg til den norske definisjonen: 
En noldus er en tulling. En noldus er ikke evneveik, og har ikke nedsatt mental kapasitet. En noldus er innenfor det vi kan kalle normalen, men innenfor denne verden har han rota det ganske grundig til.

Det morsomme er at i den engelsktalende verden ser det ut til at noldusbegrepet har en motsatt betydning. Jfr. www.noldus.com

3.04.2008

Noldus 2008


Dette bildet mener jeg fanger essensen av begrepet noldus.

...selv om flere gode kandidater bør nevnes.