1.19.2007

Fred's Anatomy



















For alle oss som har lurt på hvordan tegneseriefigurer ser ut inni. Endelig en kunstner som tar vår nysgjerrighet på alvor.

Disse tegneseriefigurene er svært så perverterte utgaver av både mennesker og dyr. Noe kunstneren Michael Paulus avslører til gangs. Han undersøker hvordan disse figurene virkelig ville se ut dersom de har øyne som okkuperer 50 prosent av hue, fingerløse hender eller føtter som opptar 60 prosent av kroppsmassen.

For flere avslørende tegninger, klikk her.

1.17.2007

Ingen brunst for Dunst

«Marie Antoinette»

Drama

Regi: Sofia Coppola

Med: Kirsten Dunst, Jason Schwartzman, Rip Torn, Judy Davis


Marie Antoinette kommer til Versailles. Hun kjeder seg, og vi kjeder oss med henne.



Allerede på filmplakaten sår Sofia Coppola tvetydighetens frø. Skal vi se et historisk kostymedrama eller «Bridget Jones dagbok»? Som første filmskaper har Coppola fått tilgang til selveste Versailles utenfor Paris, og her suger hun seg fast. Men de mektige historiske omgivelsene krydres med en garnityr som til tider er ytterst moderne.

Impotent

I Sofia Coppolas film er tittelpersonen egentlig bare en viljeløs marionett. Som et ledd i et rojalt spill sendes den 14 år gamle østerrikske prinsessen til Frankrike for å gifte seg med den unge kronprins Ludvig (Jason Schwartzman). Etter dette er hennes eneste reelle oppgave å produsere en sønn, Frankrikes neste tronarving. Helt enkelt er det imidlertid ikke. Det viser seg nemlig at den 16 år gamle kronprinsen ikke er på hjemmebane i ektesengen. Hans vakre brud vekker underlig nok ingen brunst, men det viser seg at prinsen ganske enkelt mangler nødvendig seksualundervisning. Han vet rett og slett ikke hva han skal gjøre, og i nærmere en og en halv time er prinsens seksuelle avholdenhet handlingens noe beskjedne festepunkt.

La dem spise kake

Ventetiden fyller Antoinette med å velte seg i tyll, kaker, søt vin og ekle småbikkjer. I bakgrunnen aner vi de murrende massene. Enorme krigsutgifter leder den franske staten mot konkurs, og revolusjonen nærmer seg. Dette vet Antoinette ingenting om. Hun har nok med å lære å omgås sitt eget hoff, som preges av stive formaliteter og velkoreograferte seremonier. Hennes umyndiggjørelse og trassige individualisme kan kanskje spores som et feministisk hovedtema i denne filmen. Den franske dronningen er derimot mest kjent for å ha ytret de fatale ordene: Har ikke folket brød, får de heller spise kake. En setning filmen går langt i å frikjenne henne for. Marie Antoinette skal aldri ha sagt dette, men i folkets øyne var hun noe urettferdig selve symbolet på kongelig dekadanse og høye offentlige utgifter. Heldigvis gestalter en dyktig Kirsten Dunst sin Antoinette som en person man umiddelbart får sympati for.

Langtekkelig

Problemet med denne filmen er ikke at den er tvetydig hva sitt historiske uttrykk angår. Problemet er ikke at en av Europas mest sjelsettende historiske hendelser akkompagneres av britisk 80-talls punk-rock. Ei heller at filmens tidsforløp er noe uklar, at det dukker opp uforklarlige begravelser eller at Marie Antoinette får to barn uten noen gang å være gravid. Problemet er at filmen portretterer en importert dronning som til tross for sitt skamløse luksusliv føler seg utilpass og kjeder livet av seg. Kjedsomhet er smittsomt, særlig for dem som har betalt for å betrakte den. Marie Antoinette er en interessant historisk figur som lett kan bære en spillefilm. Men det er ikke fritt for at man forlater kinosalen kun lettere forspist på marengs og småkaker, og fortsatt sulten på innhold og mening.



(Dette er en oppgave fra journalisthøyskolen i Oslo. Anmeldelse.)

1.05.2007

Hvordan spise en Splitt


Det er bare en måte å spise en Splitt på. Man spiser det gule først, og det hvite etterpå. Akkurat slik Lars Lillo Stenberg synger i sangen Frognerbadet:
Jeg slikker på en Splitt mens jeg runder Mathisen,
og spiser opp det siste gule på isen.

Jeg savner denne isen fra Diplom-is noe fryktelig. Inni var det vaniljeis, og utenpå hadde den et gult saftistrekk som smakte en mellomting av sitron og melon. Det merkelige er at Farris nettopp har lansert en variant med den eksakt samme smaken. Sitrongress og melon heter den.

Jeg tror Splitten forsvant fra markedet 1990 eller 91. Hvorfor er et mysterium. Kan ikke forstå annet enn at den hadde en heftig tilhengerskare.

Ved en tilfeldighet har jeg klart å hacke meg inn i Diplom-is sin bildedatabase. Artig gjensyn med flere av de gamle iskartene. Her er det flere jeg husker godt. Tyggis, Plattfot og Spinn, gamle favoritter hele gjengen. Nå ligger de alle på iskremens kirkegård.

Dessuten interessant å se at iskartets billigste is, Lollipop, koster det samme i dag som den dyreste isen i 89.

For flere gode minner sjekk ut:
Iskart fra 1992
Iskart fra 1985
Iskart fra 1976