9.26.2006

Grotesk litteratur

Sprutbrekning hos spedbarn

Enkelte bøker må man bare kaste seg over dersom man ser dem. Per Erik Skramstads Sprutbrekning hos spedbarn er en slik bok. Utgitt i 1994 hører den til i en eksklusiv liten klubb av norsk grotesk litteratur. I boka møter vi Herrmann Blodd. En 33 år gammel mann hvis klinisk sinnssykdom er på randen av det usannsynelige. Hele boka tilbringer vi i den syke lille hjernen hans. Vi følger hans særegne logikk, hans følelser og tanker. Sprutbrekning åpner døra til et univers hvis gapende galskap overgår det meste. Boka er svart, burlesk med bitende satire.

Boka er ikke tilgjengelig i bokhandelen, og kan derfor kun oppdrives på et antikvariat eller ved forespørsel direkte til forfatter. Jeg var så heldig å finne et eksemplar på antikvariat.

Sprutbrekning hos spedbarn ble kåret til Norges underligste boktittel på Typisk norsk.

Les mer om Sprutbrekning hos spedbarn her.



Kvinner med bananer

En grotesk bok fra Per Erik Skramstad. Denne boka her jeg dessverre ikke lykkes med å få tak i. Boka kom ut i 1993 og handler om en forhutlet korrekturleser med forstoppelse og en kolossal morsbinding oppsøker et sykehus for å drive research til en roman han skal lese korrektur på.

Likner han forresten mest på Omar Sharif eller Alf Prøysen? Og finnes det et middel som kan reversere aldringsprosessen?


Alt jeg har lest om denne boken tyder på at vi har med en svært underholdene bok å gjøre. Hvis noen der ute vet å få tak i denne boka må jeg få høre fra dere straks.

Les utdrag fra boken her: Kvinne uten vibrovagina.


Til Per Erik Skramstads hjemmeside.

Ingen kommentarer: